Followers

Tuesday, September 28, 2010

Pilihan rambut anda? Chapter :: 8

Selepas semusim ak menyimpan rambut ianya menjadi serabai.
Di sini ak nk minta pandangan wanita shj bg potongan rambut yg sesuai utk ak. hik3..

Adakah seperti Beckham yg menampakkan aurat di bahagian sisi kepala. seakan2 punk?

Atau seperti Ronaldo yg seakan2 mahu mencucuk punggung ayam?

Mahupun seperti Cullen yg ada talian darah Vampire dgn ak?

Atau bley cube style Dylan? Kalo lapor bley mkn megi free..^^

Ape kate mcm Aaron? Style mcm budak dajah 3. Bile dlm kelas sapu air liur kt rambut dpn kasi tegak. 


Kalo buat mcm Ji Hoo agak2 ak bley jd team F4 x?


Sila buat undian sebelum ak buat rambut mcm budak ni.

Ataupun ak buat je rambut mcm Otomen Mak.






Tuesday, September 21, 2010

Ada Apa Dengan Warna Pink :: Chapter 7

Watak manusia sgt berkait rapat dgn perubahan warna sekeliling. Jika merah, marahlah dia, jika biru haru biru la dia. Warna juga sering dikaitkan dgn mitos seram seperti putih yg mempunyai talian hayat dgn hantu pocong dan hantu yg sewaktu dgnnya. Apabila sesorang melayan rock metal ianya akn dikaitkan dgn lagu2 dari kumpulan rock heavy metal bolisme. Sering juga terjadi apabila cat berwarna kuning tertumpah di atas lauk pauk yg mak sy baru masak maka, warna hijau kebiruan kemerahan bercabang 5 akan melekat di pipi sy. Walau apa jua yg kita lakukan dlm kehidupan seharian, ianya akan melibatkan warna. Bagaimana anda mendefinisikan warna kegemaran anda? 




Kenapa saya suka warna pink?
Sbb saya x suke kaler lain.

Sejak bila saya suka warna pink?
Semenjak saya beli henpon Sony kaler pink.



Apa pandangan kawan2 saya apabila melihat saya mengeluarkan henpon warna pink dari poket?
Mereka akan berkata, henpon ko ke nie?

Jawapan apa yg akn sy berikan?
Henpon cikaro aku ni. (cover line)

Dari mana warna pink berasal?
Dari Zaman Paleolitik.

Apa bukti saya?
Saya tiada bukti.

Bagaimana warna pink boleh dihasilkan?
Isi air sirap dlm segelas cawan, masukkan kunyit secukup warna, tambahkan dgn krim perisa cokolat. Lps 2 masukkan dlm oven, biarkan seminit.

Lambang warna pink bg saya?
Pink melambangkan kelembutan kulit bayi di punggungnya.



Adakah warna pink hanya sesuai utk golongan wanita?
Tidak. Ianya juga sesuai utk lelaki gagah seperti saya dan juga golongan Noqs.

Adakah warna pink menampakkan kelemahan saya?
Tidak. Warna pink menunjukkan dlm hati saya ada Taman Rasyidah Utama.

Bagaimana warna pink boleh menarik minat saya?
Selepas melihat boxer seorang noqs berlubang di tgh2.

Adakah saya suka melihat wanita berpakaian warna pink?
Tidak. Saya lebih suka wanita berpakaian warna cokolat. Lebih neutral. =P

Sejauh mana warna pink boleh memberi impak kepada wanita?
Apabila saya mengenakan warna pink, wanita akan mengatakan saya ni noqs.

Impak kepada lelaki?
Golongan noqs akan cuba mencabul saya.

Adakah warna pink memberikan saya aura yg tersendiri?
Ya. Saya akan menutup aurat apabila aura pink wujud dlm diri.

Berapa helai baju warna pink yg saya miliki?
4 helai baju putih. Semuanya berubah menjadi warna pink setelah sy rendam bersama sehelai baju warna merah.

Adakah perubahan warna merah kpd pink memberi impak kpd kewangan saya?
Ya. Saya xpyh keluarkan duit beli baju warna pink. Tips utk awk kaum wanita. Save bajet.



Adakah warna pink mempengaruhi rancangan kartun saya?
Ya. Sy gemar menonton cite katun Pink Panther.

Apa pandangan saya terhadap watak kartun Pink Panther?
Seekor harimau kumbang yg noqs.

Jika diberi pilihan adakah saya akan memilih watak Power Rangers warna pink?
Itu cikaro saya. Saya Otomen Mebius.



Mungkinkah saya akn bertukar kpd warna lain pada masa hadapan?
Jawapannya di bawah.

Sampai bila saya akan bertahan dgn warna pink?
Sehingga sy dpt kawen ngn Pink (penyanyi)



Selepas itu saya akn berubah kpd warna apa?
Warna - warni.



Bak kata Farid Kamil : Saya mencari cinta. Saya bukan mencari pompuan. 


Oh indahnya perasaan bila dpt isap choki choki..~

Monday, September 20, 2010

Perkhidmatan Kami Keutamaan Anda :: Chapter 6

Skrng ak dan membe ak Raju dah bukak company Investigation & Protection Man.co @ IP MAN.co yg membantu anda utk menyiasat dan memberi perlindungan a.k.a bodyguard.

Antara kerja2 siasat yg kami lakukan adalah seperti berikut :

1. Kes kecurian selipar dan kasut 
2. Kes awek lari g kt laki laen
3. Kes x bangun smyg subuh
4. Kes hantu yg menggangu hidup pada waktu malam
5. Kes laptop hilang
6. Kes tayar motor pancit
7. Kes helmet kene rembat
8. Kes paip air pecah
9. Kes laptop diserang virus
10. Kes skodeng di blok pompuan
11. Kes pompuan kene histeria
12. Kes tikus dan monyet menggeledah bilik
13. Kes usha cikaro utk anda
14. Kes mengumpat
15. Lain2 kes yg extreme
16. Kes pakaian dalam anda hilang tidak akn dilayan

Antara safety body a.k.a bodyguard yg ditawarkan kami adalah :

1. Safety journey ke Mid Valley
2. Safety walking to Fac & class at night
3. Lain2 safety yg anda perlukan
4. Safety anda utk ke tandas pada tgh mlm tidak akn dilayan

Bayaran : 

Bergantung pada waktu kami tgh sengkek.
Dpt megi 1 kotak pn ok.

Jika anda menghadapi sebarang kesulitan berhubung perkhidmatan kami sila hubungi kami di FB :
Chunk Kul @ Chunk
Mohd Ridzuan Mekedad @ Raju

Keutamaan diberikan kpd pelajar wanita dan golongan noq.

Pesanan serius : Syarikat kami amat komited dan berdedikasi. Kami tidak bergurau senda di hari raya dan kami amat profesional. Kami tidak main2. Ini bukan gurauan semata2. Tiada kaitan dgn yg masih hidup ataupun yg telah menginap ke kuburan.

Kiri : Raju. Kanan : Chunk

Sunday, September 19, 2010

Lahanat setan :: Chapter 5

Haaaaa!!! tekezot tgk tajuk uolss! 

Masa bulan ramadhan org tua2 kate setan kene ikat, kene rantai dlm neraka..mase bln pose gak setan2 yg baru akn muncul..slh sekornye ialah yg tgh taip ni..ak bkn setan bai..

Teringat mase zaman kanak2 dulu prangai mcm lahanat, org semayang terawih ak g baling mercun dlm masjid. Siap timing lg baling time die bace fatihah..da smpai stgh bacaan trus baling ikot tingkap..tok imam pn ape lg..tibe2 high note! pitching lari lintang pukang! Lps 2 ktorg pn lari lintang pukang g blkng msjid..maen nyorok2 plak..dah setan xde time pose kn..ape nk takot..tgh2 mlm maen nyorok2 sanggup panjat pokok sbb nk nyorok. Lps org dekat2 nk abes smyg terawih 2 mencicit masuk masjid buat2 smyg terawih..cover line bai..padahal tggu smyg witir je sbb 1 rakaat. Abes je smyg witir meluru g tmpt mkn moreh..abes sume mknn ktorg lahap.. Kalau la bapak ak tau mase kecik dulu ak buat mcm nie.....-_-"

Itu citer zmn jahilliah bai..ini citer zmn uni plak tp lps pose..




Mcm bese raye taon ni pn x best same mcm taon2 lps..uni dekat ngn umah nenek ak so raye kedua ak da cabut balek uni..ak balek dlm kol 630. Smpai je kolej ak tgk lantai floor banjir...ak mencarut2 dlm hati..ak nk g cari membe xde plak..sape nk lepak klj time raye mcm nie..ak sorg je hantu kt sini..naik tingkat 3 tgk2 paip ats siling da pecah. Ak cari la sumthing nk stopkn air memancut2 2. Bley plak jumpe selotep kn. Ak pn tanpa buang karen ak pnjt ats siling 2 then balut paip 2 dgn selotep. Da la time 2 tgh maghrib. -_-"

Then lps ak bersihkn lantai bilik, mlm 2 ak trus balek umah. Pagi esok 2 ak trus angkat moto lari balek kolej plak. Kononnya nk siapkn esemen n proposal tesis. Melambak kot~ Kejadian bermula pada mlm ketiga raya~~~~

Lahanat setan part 1 :

Masa 2 ak lepak2 ats katil sambil cari bahan tesis. Bilik ak ngadap court bola tampar n ak duduk ngadap ke tingkap. Da la tingkap xde langsir. Cermin tingkap plak tingal 4 keping je kt tgh2. Yg ats tinggal rangka je. Besenye mmg nmpk la org lalu lalang kt blkng. Dlm jam 3 pg ak mule rase da byk kali org lalu lalang kt blkng nie. Mule2 ak ingt Kevin ngn Eugene sbb dorg x balek srwk. Tp makin lame makin mcm ramai plak yg lalu tp bunyi tapak kasut xde plak. Ak pn buat slamber je utk beberapa minit. Lps 2 ak mule start usha ke tingkap dari katil. Makin lame usha makin seram plak..ak tgk laptop balek..tibe2 ak terrr usha la plak tingkap 2..... Sekali zuuppp ke kanan! Jantung ak mcm stop 5 saat. X sempat jantung ak nk bedenyut balek skali lg zuuppp ke kiri!!! Mak aih..nate gapo 2??? Die lintas punye laju..kaler kelabu..tinggi die same tggi dgn tingkap paling ats. Ak pn buat xtaw jela...heran ape ak..

Lahanat setan part 2 :

Time ni plak xde la seram mane. Mase 2 dlm jam 4 lebih. Tgh on9 usha2 cikaro dlm fb sambil dgr radio era. Kn era slalu buat iklan psl Can I Help You. Ak dgr la iklan 2 die kenekan org speaking tajuk ape ak lupe sambil ak gelak2. Sekali time org dlm radio 2 tgh gelak2 tetibe ade suare org menjerit mcm kene histeria. Dlm 2 saat je suare 2 then suara org ckp td sambung balek mcm xde mende jd. Teperanjat ak! Ak nk tanye la radio era..mmg xde sound trouble ke kt studio?

Lahanat setan part 3 :

Yg ni plak mmg menyeramkan utk ak sorg. Ak ni mmg x tido mlm. Lps subuh baru cari bantal. Jam brape tah ak x hengat time 2. Tgh on9 tetibe bwh katil ak ade bunyi org buang kahak. Sound die mcm lembu kene sembelih. Khhooooooooooooooooo. Khhhhhhhhhhhooooooooooooo. Ak tutup laptop kelubung dlm toto trus bace ayat kursi. Sial pnye setan. 

Lahanat setan part 4 : 

Ini cita kalo ak cita mmg bdk2 klj ni xnk balek klj la. Nk cita ka tanak? Mcm tanak. Korg nk taw ka? betul? Jgn nyesal suda. Ak tanak cita tp korg nk taw aaaaa....ak ikot korg je aaaa.....
Mlm 2 dlm jam 11 ak masuk toilet. Korg pn tau kn toilet blok laki ni tgh renovate. Abes belubang dinding bahagian atas toilet 2. Dari blok pmpn bley nmpk ktorg bogel dlm toilet 2 kn..kn..kn..korg xnk ngaku lak. So bile ak masuk toilet 2 mmg la ak nmpk dataran dpn pejabat 2 ngn blok pmpn. Smpai je kt dpn cermin toilet ak trus terusha ke arah dataran. Betul korg nk taw ak nmpk ape? POCONG!!!! Nate beruk 2 bediri ats bumbung board JKP. Ak alihkn mata ak dlm 1 saat then tgk balek da xde. Tinggi bai nate 2. Ak kencing laju2 blah masuk bilik. Bdk2 pmpn xpyh la nk bukak tingkap usha tempat 2. Kang kene histeria Abe Jonet gak nk kene jampi korg. 


Lahanat setan part 5 : 

Masa ni Alip da balek kolej. Ak bersyukur la ade teman tido utk mlm nie. Siang 2 ak ikot 'Akak' Shukor jln2 p raye umah Syami kt n9. Then balek klj jap p amek Kecik sbb lps 2 nk p Damansara raye umah Aswad plak. Mase 2 Kecik baru smpai klj & tgh tggu abg die hantar barang dia dari Cheras. Ak ngn Alip pn lepak2 la kt tangga nk masuk blok laki 2. Kecik masuk dlm blok buat ape ak xtaw. Time tgh sembang ngn Alip, mata ak tangkap 1 objek kaler putih, besar, lebar dan leper terbang dari pokok umah master then die stop kt pokok tgh2 blok then die terbang trus kt pkok betul2 depan ak lepak. Bijik mate ak punye besar. Ak istighfar skali. Ak trus bgtau Alip. Alip pn da cuak. hahaha~ Menurut firasat hamba, itu adalah Langsuir. 

Lahanat setan part 6 : 

Kes ni baru jd td kt Alip. Ktorg nk kuar tgk citer Resident Evil After Life. Mase 2 dlm jam 11. Alip dari bilik die tingkat 2. Lampu floor ngn tangga blackout & mmg gelap gulita. Ko nk turun tangga pn kene slow. Mase die turun nk ke tingkat 1, die saje ngade buat2 bunyik hantu..hiiiii hiiiiii hiiiii...lps 2 die menjerit x hengat dunia sambil melompat beruk mak yeh. Wooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!! %%$##%^$&&%&^$&$&^%^$%&^#&^$&!!!!!!! Die mencarut smpai die sndiri pn xtaw ape yg dicarutkan. Die nmpk lembaga putih pakai hood berdiri kt bucu tangga. Mencicit lari masuk bilik Zuhdi. 

Lahanat setan part 7 : 

Baru je jd seminit td mase ak tgh tulis part 6. Sial betul setan nih. Ak dok taip mende nih kt ats katil. Alip dok donlod muvie kt meja study. Ak nk tnye Alip ape org panggil topi yg besambung ngn sweater putih ak nie. Die ckp hood. Then Alip mencarut %&*%$&^. Alip...ak pn nmpk bende putih 2 lalu depan tingkap 2. 

Kesimpulan :

Konklusinya, setan2 ni tgh buat pemberontakan time raye sbb da sebulan merempat dlm lokap. Sbb 2 bangunan usang mcm kolej ni jd sarang dia nk kaco 'setan2' yg ade kt klj nie. 

Pengakuan : 

Citer dlm part 6, ak mengaku yg jadi hantu bediri kt bucu tangga 2 ialah ak. Wakakaka lawak syial tgk Alip melompat mcm katak!!!! Dia nk takotkn org die yg glabah lebey!

Apa yg membuatkan setan ni muncul dan ganggu kita? Jawapannya :

Ni ak dpt dari website lawak jenaka ttg hantu pocong : Hantu Pocong - Berasal dari Puchong. Nama sebenarnya Amat Garpu. Dia ni suka sangat menipu, senang cerita… kaki cong le. Bila dia mati terlompat lompatlah dia, nak pergi cong orang. Pucong! Pucong! 

Yg ni ttg Langsuir : Dikenal pasti berasal dari Tanah Seberang. Ceritanya bermula di suatu pagi raya bila seorang suri rumah sedang memasang langsir lalu terjatuh dari tingkap, terus mati. Selepas itu, dia selalu datang menjeguk langsirnya. Hobinya bermain aumm cak di tepi langsir.

Ape pn tanggapan manusia ttg hantu, ianya bergantung kpd individu. Ape yg ustat ak pnh ckp dulu, hantu ni adalah jelmaan dari jin. Jin ni just nk menampakkn rupa die. Die xde pn nk cekik kite atau bg salam kt kite. Besenye jin yg muncul ni dari jin kafir. Yg buatkn kite jadi rase takut plak adalah peranan syaitan. Kn syaitan pnh berjanji akn sesatkan umat manusia terutama Islam tidak kira dgn cara apa skali pn sehingga kita lupekn Allah. So salah satunya adalah sewaktu kite terlihat perkara yg menyeramkan iaitu nampk hantu. Waktu kita nampak hantu masa 2 la syaitan bisik dlm hati kita supaya takutkan ape yg kite nampak 2. Bile kita takut ape yg kite nampak 2 secara otomatik kita da takutkan benda lain selain dpd Allah. Nampak x trick yg setan buat? Setan ni die xbley muncul dlm rupa bentuk. Yg boley cume jin. Kalau ak salah harap tlg betulkan. Ilmu masih cetek~ 
 Harap2 la kita sume dijauhkan dpd syirik kpd Allah. 

"dan sesungguhnya ada beberapa orang lelaki dari kalangan manusia yang meminta perlindungan kepada beberapa lelaki dari jin, tetapi mereka (jin) menjadikan mereka (manusia) bertambah sesat. (Al-Jin, ayat 6).

"Dan sesungguhnya di antara kami(jin) ada yang soleh dan ada (pula) kebalikannya. Kami menempuh jalan yang berbeza-beza. (Al-Jin, ayat 11)

"Dan di antara kami ada yang Islam dan ada yang menyimpang dari kebenaran. Siapa yang Islam, maka mereka telah memilih jalan yang lurus. Dan adapun yang menyimpang dari kebenaran, maka mereka menjadi bahan bakar bagi neraka Jahannam."(Al-Jin, ayat 14-15)

Mak ak ckp, buat ape nk gabra. Jgn tinggal semayang and mengaji da la. Xde la jin ngn setan 2 nk ganggu. Ishk...kekadang ak ni tetinggal gak smyg..patot la....

Kesimpulan akhir :

Muvie Resident Evil After Life td mmg gempak syiot. Stylo habes. Kasi 9 bintang ah!

Ade kaitan ke ngn citer setan nih?


Langsuir


Pocong








Ini penemuan wajah2 setan yg sebenar di kolej :

dari kiri : hantu montel, hantu bulu, yg dpn skali ni bkn antu. dia org alim

Sebenarnya ade lg bende2 yg menakutkan ak spjg seminggu ak 'bercuti' di kolej ni. Nk tau korg dtg jmpe tnye ak sndri jela. 


Thursday, September 16, 2010

Hari Malaysia yg tidak mengherankan :: Chapter 4

Pagi tu ak bangun dgn mata yg kuyu. Badan terasa lemah. Kaki longlai. Ak seret kaki ke bilik air. Lps berus gigi ak cuci muka. Lps 2 ak masuk dlm bilik semula dan gedebuk! landing ats katil balik. Tiba2 ak terasa ada org tgh berdiri kt hujung katil. Dgn mls ak buka mata slow2. Skali imbas mcm pernah tgk. 2 kali imbas mcm tiap ari tgk. 3 kali imbas..x knl plak sape dia. Ak tanya dia nk ape. Dia jwb jap lg ade sesuatu akn berlaku. X smpai seminit ak rasa katil ak begegar mcm gempa bumi kt Haiti. Bile ak turun dari katil gegaran makin kuat. Ak berjalan menuju ke pintu depan. Sebaik je ak melangkah keluar dari rumah, ak terus terjatuh ke bwh. Sekeliling ak ada cahaya yg silau. Ak xdpt tgk pemandangan dgn jelas. Ak tgk bwh masih jauh lg utk smpai ke darat. Entah bile ak nk meyembah bumi. Ak tgk ke atas, ak nmpk KL Tower. Rupenya ak jatuh dari KL Tower! Lama2 ak nmpk KL Tower 2 slow2 hancur dan hilang ditiup angin. 




Lps 2 minit ak dgr bunyi keretapi dtg dari sblh kanan ak. Xsempat nk ngucap, ak dilanggar. Tubuh ak melekat kt cermin keretapi. terasa sangat laju ianya bergerak. Ak rase bullet train yg  mcm kt Jepun 2 kot. Lebih kurang 700 KM / J. Mate ak berair sbb angin kuat sgt. Bile ak tgk dlm bullet train 2 tertulis pada sign board di dalam. KOMUTER Pasir Hitam to Johor Baharu. X lame lps 2 ak nmpk ada dinding dpn ak. Bullet train 2 mcm xnk stop dan akhirnya. Tebabom! Pelik. Dinding 2 pecah berderai dan bullet train td hancur remuk tp tubuh ak masih elok. Ak tertembus ke sebalik dinding 2. Tubuh ak jatuh tergolek2. Bile ak angkat muke nk tgk keadaan sekeliling tibe2 di sebelah kiri ak nmpk KLCC nk tumbang ke arah ak. Ak lari sekuat hati utk elak daripada dihempap KLCC 2. Lari punya lari tiba2 ak jatuh ke dalam sebuah lubang. Besar dan dalam lubang 2. Bile ada dlm lubang 2, dlm keadaan samar2 ak tgk kiri ada tertulis North, tgk kanan tertulis South, tgk dpn dpn tertulis East, toleh blkng tertulis West. Ak rasa mcm pernah ada kt tempat ni sblm nie. Tiba2 lampu terbuka dan ak nmpk ramai sgt org tgh shopping. Rupanya ak ada kt Mid Valley. Ak ke arah North utk mencari jln keluar. Bila tiba di pintu keluar ak nampak sebuah padang yg sgt luas. Ak cuba utk ke tgh2 padang 2. Sampai di tgh padang, ak toleh ke belakang sbb ak dgr dentuman kaca pecah berderai. Rupenya Mid Valley da hancur dihempap KLCC yg nk tumbang td. 



Ak lihat keadaan sekeliling. Tiba2 padang yg luas td menjadi sebuah stadium. Di dlm stadium 2 ada ramai org penuhi tempat duduk sambil bersorak. Malaysia Boleh! Malaysia Boleh! Ak lihat pada skrin besar di hujung stadium. Tertera Sukan Komanwel XII Bukit Jalil. Tiba2 ak nmpak 3 buah kapal terbang airbus berlegar2 rendah di atas stadium. Pada ekor airbus 2 ak nmpk dgn jelas tertera MAS. Sdg asyik ak lihat airbus yg sgt besar 2 tibe2 terasa airbus 2 makin dekat dgn stadium. Org dlm stadium berlari bertempiaran dan ketakutan. Airbus 2 akn merempuh Stadium Nasional Bukit Jalil! Ak pn dgn semangat otomen yg ade pn lari sekuat hati menuju ke pintu keluar stadium. Sebaik melangkah keluar.. Gedebom!!! 3 buah pesawat airbus MAS td merempuh stadium kebanggaan dan terus hancur berderai. 




Ak jatuh tersungkur di hadapan sebuah kereta. Bila ak dongakkan kepala ak lihat lambang Ferrari. Ak duduk dan kibas habuk2 yg melekat kt baju. Bila ak nk tgk kereta yg ada lambang Ferrari td tibe2 ak terkejut dgn bunyi yg sgt kuat. Vroooommmmmmmmmm!!!!!!!! Vroooommmmmmmmmm!!!!! Rupenya kereta yg ade kt depan ak 2 ialah kereta F1 Ferrari. Bile ak tgk keadaan sekeliling, ak nmpak seakan2 stadium tadi tp lebih besar, luas dan terbuka. Ak lihat ramai org kt tmpt penonton. Toleh belakang terdapat krew2 pasukan F1 sdg bertungkus lumus melakukan kerja. Ya! ak pernah lihat dlm televisyen. Ini kt Litar Sepang! Wow! 1st time ak jejak kaki kt sini tgk perlumbaan F1 live! ak berlari anak menuju ke landasan perlumbaan. Ak heran lihat org di sekeliling. Mereka seolah2 menjerit ke arah ak seperti memberi amaran tp suara mereka x jelas. Bile ak toleh ke blkng ak nmpk berbelas kereta F1 sdg laju menuju ke arah ak. Kaki ak kaku xdpt nk bergerak. Kali ini ak redha jika apa2 berlaku kpd ak. Sepantas kilat kereta F1 yg menuju ke arah ak td melanggar ak lalu ak terpelanting tinggi. Dari ats ak lihat kesemua kereta F1 td berlanggar sesama sendiri dan kereta mereka semua meletup dan terbakar. Api melarat sampai ke tempat duduk penonton dan ke semua tempat. dari jauh ak lihat Litar Sepang td hangus. Salah ak ke? Ak heran ape..




Lps terpelanting jauh melangit, ak jatuh kt ats sebuah jambatan. Keadaan jambatan 2 lengang. Ak tgk ke hujung jambatan 2. Xnmpk plak penghujung dia. Ak mule berjalan dgn perlahan. Kiri kanan ak laut. Ak mengeluh, jauh lagi ke nk smpai penghujung. Bile ak perhatikan betul2 jambatan 2, ak rase mcm pnh lalu je ats jambatan 2. Lps stgh jam berjalan ak makin smpai ke penghujung. Dari jauh ak nmpk pintu gerbang Selamat Datang Ke Pulau Pinang. Oh..patot la..ni jambatan P.Pinang rupanya. Dlm hati ak tergelak sinis mengutuk diri sendiri. Belum sempat ak nk smpai ke penghujung jambatan tibe2 ak rasa jambatan 2 bergoyang2. Ak berpaut kt palang tepi jambatan 2. Makin lama makin kuat die bergoyang ke kiri ke kanan. Tibe2 ak terasa seperti jantung ak naik ke atas. Tidak!!! Jambatan ni roboh! 




Ak terjatuh dlm laut. Dalam mulut ak penuh dgn air masin. Ak meronta2 dlm laut 2. Sesak nafas ak! Lemas! Ak cube berenang naik ke permukaan air. Tapi kaki ak kaku xdpt bergerak. Seperti ditarik masuk ke dalam lagi. Tibe2 ak nmpk 1 cahaya tidak jauh dari ak. Makin lama makin jelas cahaya 2 dan ak mule nmpk seperti sebuah lembaga yg sgt besar dan berwarna hitam. Lembaga hitam yg besar 2 melintasi ak. Sewaktu ianya lalu di depan ak, ak terlihat 1 tulisan KD Tunku Abdul Rahman. Bila ak perhatikan betul2 rupanya lembaga 2 adalah sebuah kapal selam! Kapal selam yg baru Malaysia beli dari Perancis. Sebaik saja kapal selam pertama Malaysia 2 berlalu melintasi ak, tibe2 ak nmpk 1 cahaya yg lebih terang dan ak mula merasa suhu dlm air laut 2 berubah menjadi panas. Tibe2 ak lihat kapal selam td meledak dan meletup! Ak tercampak keluar dari laut 2 akibat letusan yg sgt dasyat td. Dlm hati ak membuat andaian kapal selam td hancur di tembak peluru nuklear. 


video



Tubuh ak melayang dan mata ak berpinar. Ak hanya nmpk bintang2 berkedip2 dpn mata ak. Dan ak jatuh di atas rumput. Badan ak dah longlai dan terkulai. Ak dah x larat nk bangun. Ak pejam mata sedalam2nya dan menarik lembut nafas. Beberapa saat lps 2 sambil terkulai layu ak cube utk buka mata. Pandangan dpn mata ak terdapat sebuah tasik. Tasik 2 sgt luas dan udara kt situ sgt nyaman. Dari jauh ak nmpk kelibat samar2 sebuah bangunan. Bile diperhatikan betul2 struktur bangunan tersebut jelas seperti sebuah masjid. Ya itu masjid! Dlm hati ak berbisik, mungkin ada org dlm masjid 2. Ak menggagahkan diri utk bangun. Dgn perlahan ak merangkak ke arah masjid 2 menyusuri tepian tasik. 




Makin dekat dgn masjid 2 makin ak mengenali. Bile direnung lame2, rupenya masjid 2 adalah Masjid Putrajaya. Ya tidak salah lg itu adalah Masjid Putrajaya. Tersergam indah dan nmpk kukuh. Ak berjalan masuk ke dlm masjid 2. Bila smpai ke dlm tibe2 hati ak terasa sayu dan tenang. Di suatu sudut ak terdengar ada seseorang sdg membaca ayat suci Al-Quran. Suaranya merdu dan mendayu2 bacaannya. Ak terus medekati org 2 dan memberi salam. Die memberhentikan bacaan dan menjawab salam ak. Bile die toleh ke arah ak, ak terperanjat. Paras rupa org 2 sama mcm rupa paras org yg ak jumpa mule2 ak bangun tido pg td. Dia tersenyum melihat ak lantas dia mengusap rambut ak. Seketika dia bersuara...


'Bagaimana pengembaraan kamu tadi org muda?'
Ak menjawab...'Ak x tahu apa dosa ak sehingga bermacam2 dugaan menimpa ak..'
Dia bersuara pula..'Situasi yg kamu alami tadi adalah nikmat yg negara kamu kecapi sehingga kini. KL Tower,  Bullet train, KLCC, Mid Valley, Stadium Bukit Jalil, Airbus MAS, Litar Sepang, Jambatan Pulau Pinang, Kapal Selam adalah kemewahan yg negara kamu nikmati. Semua itu memberi kepuasan kpd seluruh rakyat jelata. Itu semua adalah hasil titik peluh org2 sebelum kamu. Mereka bermatian dan berdagang darah utk memastikan ganerasi kamu tidak hidup dlm kesengsaraan seperti zaman mereka. Mereka sanggup perjudikan nyawa semata2 mempertahankan tanah air kamu. Tidakkah kamu lihat bagaimana sengsaranya keadaan negara lain seperti Palestin, kebuluran di Afrika, dan peperangan di Iraq? Mahukah kamu menjadi seperti mereka? Kejadian yg menimpa kamu tadi adalah sebuah pengajaran utk ganerasi kamu agar tidak membuat kesilapan sehingga tergadai maruah dan negara. Jika kamu lalai, mimpi buruk spt yg kamu alami tadilah yg akan berlaku. Semua nikmat dan kemewahan yg kamu nikmati selama ni akn hancur. Ganerasi kamulah pewaris utk meneruskan kemerdekaan dan keharmonian negara. Namun, semua itu akan hancur juga jika akidah dan taqwa kamu kpd Allah tidak berjalan seiring. Jgn disebabkan kemewahan membuatkan kamu lalai. Semua nikmat ini adalah dari Allah dan Dia berhak menarik semula nikmat kamu. Apabila kamu sesat dalam kekalutan dunia, carilah ketenangan di rumah Allah ini. Luahkan segalanya kpd-Nya.' 



Air mata ak berlinang memandang wajahnya. Belum sempat air mata jatuh, ak menyapunya dgn lengan baju. Hanya sekelip mata slps menyapu air mata org td terus hilang dari pandangan. Ak terpegun seketika sambil memikirkan apa yg baru dialami. Kepala ak sgt berat dan ak cuba utk berbaring seketika. Sambil memejam mata ak menarik nafas sedalam yg mungkin dan menghembus dgn perlahan. Sayup2 ak dgr caller ringtone Justin Bibiaq hp ak berdering. Ak meyeluk saku dan mengeluarkn Blackberry. Rupanya bunyi jam loceng. Menunjukkan 645 am. Ak lihat sekeliling ak nmpk poster Man Utd. Eh..bile mase ak ade dlm bilik ak? Ak tgk kalendar kt dinding..16 September dan tertulis Hari Malaysia. Oh! 


SELAMAT HARI MALAYSIA kpd seluruh RAKYAT MALAYSIA! 


Moga keharmonian dan kemewahan yg kita nikmati selama ni akn dikongsi dan dijaga bersama! 


Ak mimpi ke td? ah..ade ak heran pulak mimpi ke x....peace! ^_^

Wednesday, September 15, 2010

Keheranan di mid & garden :: Chapter 3

i've a fwen who's very nice..
v're fwenz since in grades 4.. 
she was a head prefect & i was her assistant..
dia ni garang woooooooooooooOOoOOOoOooo..~
but i've been lost tat position cz i was lazy 2 do ma job..hahaha..
during da school she oweyz cry when got scolded by da discipline teacher  4 minor mistakes in carrying out its duties as a head..
budak sengal ni gak la yg jd tukang pujuknye....
now she's studying at USM..
and today we met at mid!

cekedout!

ak lapor sbnrnye..

bang! bang!
                                                                     
adik dia yg sengal

adik dia bajet lg tinggi dari ak..haha

heran dgn adik dia ni..

bile ke mid td dah ramai manusia yg berlegar2 dlm 2..nmpknya manusia sudah mula bekerja..tapi....ade 1 perkara yg ak heran kt mid valley..nape bentuk bangunannya direka dgn sebegitu rupe? ada 4 cabang utara , selatan, timur barat..ak teringin sangat nk tgk stuktur dari atas mall 2..mcm mane rupe bentuknya? kalo korg prasan la..panjang ke44 cabang bangunan mid adalah tidak sama..adakah pjg utara sama dgn selatan? adakah pjg timur sama dgn barat? nanti ak nk g ukur lantai mid valley 2...

mid floor plan 
cube korg tgk plan lantai nie..
terpulang kpd korg ape yg korng nmpk..
ak x heran pn..

korg heran ke npe ak pertikaikan psl mid valley? mid valley adalah tmpt ak tgk muvie, men boling, jln2 usha cikaro................ape nk heran?!! 







Heran dgn diri sendiri pd zaman kanak2 :: Chapter 2

BERCERITA TENTANG ZAMAN KANAK-KANAK, SILA SENARAIKAN PENGALAMAN ZAMAN SEWAKTU ANDA MASIH KANAK-KANAK YANG SUKAR DILUPAKAN. syarat2 : x boleh lebih dari umur 10 tahun.

MEMORI KANAK-KANAK KU..

1. umur dlm 4 tahun : ak kene kejar ngn ayam belanda. lari sambil nangis. mak ak dan jiran2 beliau gelak guling2.

2. umur 5 tahun : pagi tu ak bersiap sedia utk ke tadika. (mase ni ak x skola lg pn). ak xcited tgk bdk2 lain g skola naik trak askar (bapak ak askar). dgn konfidennya ak pakai comel2 sampai mak ak pn naek heran. die pn buat2 teman ak g tggu trak skolah smpai. pas2 bila ak nk naek trak je, ingatan ak kembali pulih yg ak ni mane register skola lg. ak lari masuk umah menahan malu. mak ak gelak guling2 lg.

3.umur 5 tahun : ak ketuk pale sorg anak jiran yg sebaya dgn sikat sampai die nanges. pas2 ak lari kuar umah g panjat tong sampah mencari barang2 yg boleh digunakn lg. tibe2 ak nmpk mak ak dtg bwk rotan. pas2 x ingt dah jd ape.

4. umur 7 tahun : ak dajah 1..hari 1st masuk skolah ak da tunjuk otai. kisahnya begini...sebelah meja ak ade sorg cikaro india. jari die ade lebih 1. ade 6 jari la. kesian ak tgk die. pas2 ade sorg budak laki nie melayu. die ejek2 jari cikaro india 2. bila ak tgk cikaro india 2 da ready nak meleleh air mate, ak terus amek kerusi kayu ak, ak hempuk kt badan budak laki yg ejek 2. bederai kerusi 2. gua xbley aaaa tgk org buli cikaro..ati gua panas!!! pas2 ak da x ingat jd ape.

5. umur 7 tahun gak : slalunya bapak ak antar g skola naek moto. tapi ade 1 hari 2 ak nk naek bas skola sbb kesian kt bapak ak kene antar amek skola tiap ari. lps bapak ak antar g skola, ak pn dgn bangganya ckp kt bapak ak, dont worry papa...i can reach home safe..mase balek ak 1st time naek bas skola 2..mule2 bangga la dpt naek bas sorg2..ak dok seat dpnnnn skali supaye dpt ckp kt pakcik bas kt mane ak nk turun..tp.........bile die pusing punya pusing....ak xjumpe kt mane tempat sepatotnye ak kene turun..smpai ak sorg je yg tgl dlm bas 2...pakcik bas 2 dah tanya bejuta kali kt mane umah ak...ak pn xtau...dlm hati ak da nk nanges...tibe2 ak nmpk bapak ak naek moto tahan bas 2 dgn muke sengih2...wahahaha....kt situ rupenye umah ak!!!! i luv u papa!!!

6. umur 9 tahun : mase ni ak nk g skola jln kaki...skola time ni dekat ngn umah ak..mase 2 skola petang...lps sikat rambut belah tgh...ak pn jln sambil siul2 cover comel depan cikaro2 lain...tibe2 ak terlihat sorang cikaro mantap pnye...sambil jln sambil tgk...last2....kedebuk...jatuh dlm longkang...hidung ak terhantuk kt bucu longkang 2...koyak dan berdarah2....sambil tahan nk nanges ak mencarut dlm bahase portugis sambil jln buat xtau balek umah...smpai umah baru ak nanges...wahahaaaaa....ade lg bekas parut 2 kt batang idung ak nih...

7. umur 10 tahun : mase nie ak slalu sorok report card ak dari bapak ak. sbb mase dajah 4 ni ak da jd mls...x mcm dulu slalu dpt high ranking dlm kelas. x no 1 no 2. itu je rekod yg ak buat. tp masuk dajah 4 nie ak jd makin malas. report kad merahhhhh je manjang. tp ak bijak wooo...hari yg cikgu soh antar report card 2 ak buat2 sakit perut (nk lambatkan masa sbb tggu bapak ak kuar g keje dlu). lps dgr bunyik moto bapak ak blah baru ak jd sihat balek..da x sakit perut..pas2 ak kasi la report card 2 kt mak ak soh dia sign kn..bijak x? bijak x? nasib baek mak ak baek...die slalu simpan rahsia ak...die x mrh pn...die pelengkung ak ngn sudip je...tp tetap terasa lembut..^^ i luv u mummy!!!!

8. umur 10 tahun gak : terpaksa dibuang atas sebab2 keselamatan utk tidak dilibas dgn btg paip oleh mak ak. sape2 nk tau PM inbox FB ak. hihi ^^

9. umur 6 tahun : terlupe lak nk citer kisah best mase ak tadika...ak suke time makan..ckgu msk sedap2...ak la org 1st yg lari amek mknn bile loceng rehat..pas2, ak ske skodeng skirt cikaro bwh meja..dorg ske dok tekangkang!!! ak pon skodeng aaaa...nmpk la benda yg x sepatotnye ak tgk..kakakaka.....pas2, time balek umah kene beratur dlm barisan dulu nk bace doa...mase 2 ade sorg ckgu yg pakai skirt pendek berdiri kt depan pagar...tgh bace doa 2, ak lari ke arah ckgu 2 dan buat aksi matrix evolution masuk bawah kangkang die utk lepaskn diri dari pagar tadika 2...yes!!! ak berjaya!! (pemalas tol ak ni nk tggu doa abes kn). pas2 kn...lps balek tadika ak x terus balek umah...ak g panjat pokok dpn tadika 2..pas2 ak tggu la mak ak dtg carik ak..ak nyorok ats pokok 2 sambil usha mak ak kt bwh..pas2 ak buat2 bunyi antu..ak baling ranting2 kayu kt blkng mak ak...mak ak plak buat xtau sambil jerit2 panggil name ak...ak heran gak mase 2...die x takot ke ak buat bunyik antu...die slumberland je...pas2 myb mak ak da mls nk melayan ak, die buat suare menakutkan sambil ckp "hantuuuuu!!!! mari tangkap budak atas pokok nie!!!!" (aik? die tau ak ade kt atas pokok??) sambil gelak2 die lari tinggalkan ak..ak pn ape lagi..terjun dari pkok 2 sambil jerit2 dan berlari ketakutan mengejar mak ak..... "ummmiiiiiii!!!! tunngggguuuuuuuu waiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!"

10 . habis sudah...korg lak citer...^^

Aku dah start heran :: Chapter 1

ak ade 1 bende nk bgtau nie, 2 pn kalo korg nk tau..

ak ade sorg nenek yg berusia..jap nk kire..

   2010
-  1932
   0078

umur die 78..betul ke ak kire 2? silap kire pn ade ak heran?
nenek ak ni ade dekat 10 org anak, be puluh cucu, be xsmpai 10 cicit..
skrng ni mak ak jage die kt umah..

ade 1 bende pelik yg ade kt nenek ak nie..
tidak kire timing die akn menyeru.."eton~~ eton~~"
meremang bulu ketiak ak..
tp da lame2 ak da x heran ape...

utk inpomasyen, si eton yg dipanggil 2 ialah anak die yg da ninggal sejak lahir lg..
ak pn naek heran apesal die dok manggil2 name eton yg da xde 2..
bile ak dtg kt die, die akn tanye.."sapo nie...rahman ke..x jual kuih arini?"
bile mase lak name ak jd rahman? bile plak ak bukak company jual kuih?
sah die da lupekn cucu ksygn die nie..tp nk wt cmne..nk kate nyayuk, die ingt lg cucu yg laen..ak sorg je die x ingt..heran plak ak...

bile ak balik umah, org 1st yg ak kaco ialah nenek ak..
ak ske cium2 pipi die dan tenyeh2 muke die yg tinggal rangka 2...
ak pn ske maen 'bom bom cakk!' ngn die..
bile ak buat sume 2..die akn ckp.."anak sapo nie...bodoh bonar..."
pas2 ak geletek die..."makin bodoh budak nie..."
kn da kene bodoh..heran ape ak..lg ak kaco die!!! wahaha

tp ade 1 perkara yg buat ak terguris hati dan sanubari..
anak2 die sumenya bwk haluan masing2..pentingkn kerjaya dan wang..
tahun ni hari raya paling teruk, sunyi dan suram bg ak dan nenek ak..
anak2 die hanya dtg singgah x smpai sejam pas2 nk balik..
nenek ayik tanya je kt umi ak..mak xde baju raya ke..? mane anak2 mak semua?
ak tahu dlm hati umi menangis..

dulu bile time raya umah nenek la jd tumpuan sume sedara mara...
riuh rendah dibuatnya sampai nk tido pn x cukup tempat..
tp bile nenek da sakit macam nie nape sume org larikan diri?
ape dosa nenek? ape dosa mak korg nie? ni mak korg ni! sedarlah sikit!

xpe la nek...cucu nenek yg bernama RAHMAN dan BUAT KUIH nie akn sentiasa ada dgn nenek..
bila cucu nenek ni balek umah, cucu nek nie akn kasi nek mkn kuih bahulu..
nek ske mkn kuih bahulu kn...cucu nek ni gak yg akn buat nek mrh..cucu nek bkn bodoh nek..cume nk gembirakn hati nek...

p/s : kpd sape2 yg ade mak tgh sakit..tlg la jgn buat xtaw kt mak korg...tlg la....

p / s : nenek dah selamat kembali ke rahmatullah. al-fatihah