Followers

Wednesday, June 20, 2012

Aku makin kuat dengan ujian Mu!

Selama 4 bulan, otak diperah2 seperti santan kelapa untuk mengumpul bahan kajian dan menaip sebuah tesis yang sudah sampai ke Bab 2. Benar, bekerja menggunakan otak lebih perit daripada menggunakan tenaga fizikal. Segalanya ketentuan Mu Ya Rabb. 

Akhirnya laptop kesayanganku Acer Aspire One, dicuri. Aku tak bermaksud untuk menyalahkan si pencuri. Mungkin aku cuai, atau mungkin ini balasan untuk dosa2 aku. Allah menarik nikmat hidup sedikit demi sedikit. Sikit pun aku tak buat backup tesis kat mana2. Baik pendrive, email, mahupun copy. 

Hari itu terasa seperti dunia aku Gelap. Kosong. Tak bernyawa. Laptop yg telah banyak berjasa selama 2 tahun. Dan bagi aku laptop tu sungguh bermakna kerana ia adalah pilihan dari manusia yang aku sayang dari dulu sampai sekarang. Maafkan aku jika ini kecuaian aku sendiri. 

Setelah 2 minggu aku mula mengumpul semangat. Terima kasih Syariha kerana sentiasa ada di belakang saya. Saya sangat menghargainya. Hanya Allah saja yg dapat membalas segala jasa baik awak. 

Aku mula mengorak langkah semula. Bertatih dari bawah. Alhamdulillah rezeki datang mencurah2. Terima kasih Syahmi kerana memberikan aku laptop untuk dipinjam. Aku mula mengumpul semula bahan kajian dan menaip. Aku perlukan semangat semula. Manusia sekeliling hanya mampu memberi kata perangsang. Tapi aku sedar aku sendiri yang harus mulakan sendiri. Dengan kaki sendiri. Hanya aku saja yang mampu mengubah nasib aku sendiri. Masa depan aku terletak di bahu aku. 

Madagascar 3 sangat best. =) 

Terima kasih kerana awk sudi meluangkan masa untuk menonton bersama. Tak banyak yang dapat aku sempurnakan hidup kamu kerana aku sendiri belum sempurna. Dan terima kasih dengan segala ujian yang Kau berikan Ya Allah. Jauhkan aku dari sifat marah dan dendam Ya Allah. Hanya Kau tempat aku mengadu. 

Teguhkan hati aku seteguh Para Nabi dan Rasul-Mu, Ya Rabb. Jika aku serba kekurangan di dunia Mu, aku harap ada tempat untuk aku di Syurga Mu. 

Ya Allah Yang Maha Berkuasa. 

No comments: