Followers

Wednesday, June 15, 2011

Tokyo : Day Three

Perjalanan hari ni bermula pada jam 9 pagi menuju ke kampus cawangan Uni Rikyyo di Ninza. Di sana kami dibawa berjalan sekeliling uni yg sgt besar tu. Kawasan uni tersebut direka menggunakan konsep Europe. Bangunan dia walaupun dah lama tapi sgt cantik dan dihiasi dgn bunga yg mengikut musim. Uni ni adalah uni private dan pelajarnya adalah dari kalangan anak2 org berada. Maiko mengetuai kami melawat ke library, kelas, cafe, dan ke semua bangunan yg ada. Kami berhenti sebentar di padang besbol sambil melihat pelajar mereka berlatih.

Selepas dibawa bersiar2 di kawasan uni, kami masuk ke dalam kelas utk membuat discussion dgn 19 org pelajar yg mengambil Tourism courses. Kami dibahagi kepada 4 kumpulan dan diberi tugasan yg berlainan. Kumpulan kami terdiri daripada 3 pelajar UM dan 5 pelajar Rikyyo dgn tugasan bertajuk Campus Life. Kami mula berkenalan antara satu sama lain. Aku pun dgn kepala jahat memaksa mereka utk perkenalkan diri dalam Bahasa Malaysia sementara kami perkenalkan diri dlm Nihongo. Kelakar wa ckp sama lu dorg pronounce BM. Hahaha..Lepas discuss kami pn kene present. 

Sebelah ptg bdk2 tadi bawak kami sume g jln2 kt sekitar Tokyo di kawasan Ikebukuro. Bapak ah ramai gila dan mata aku masih memerhatikan warga Tokyo yg Harajuku iaitu berpakaian seperti Gothic ikut style mereka sendiri. Macam2 pesen! Kami di bawa ke kedai2 yg menjual manga, permainan video game, figura, dan barangan gajet. Sekali tgk tudiaaaa iPhone 4 dia nak tau harga brapa..40,000 yen. Tapi nk tau sama dgn brapa hengget..RM 1,600. Wak luh???? Murah gila??? Mintak maap byk2 la ye kt sape2 yg kirim iPhone 4 kt aku tu..aku tak bwk duet byk la. Makan minum kt sini mahal doe. Gua mintak ampun aaa...PS3 320GB plak harga dlm around 30,000 yen sama dgn dlm RM 1,300. Wii dgn XBox plak murah sket dlm 20,000 yen sama dgn RM800. PSP dlm 15,000 yen sama dgn RM 400. Ikut hati aku ni nk je beli sume tu tp aku kene save bajet doe. Baru 3 hari kt sini duet dah lesap 3000 yen. 

Malam plak kami menuju ke restoran Malaysia berdekatan dgn hotel. Di restoran tersebut kami bertemu dgn 2 org pelajar perempuan Malaysia yg membuat arubaito ( part time ). Dorg dah 4 taon kt sini dan akn tamat pengajian pada taon depan. Spjg 3 hari ni, aku dah 5 kali terserempak dgn rakyat Malaysia. Lepas makan kami bergambar bersama dan pulang ke hotel. Pelajr Rikyyo yg bersama kami tadi aku ingtkan dorg terus balek, rupenya dok togok beer kt cafe depan hotel kami nie. Aku pn g lepak skali dgn dorg sembang2. Harus diingatkan, mulut mereka sgt busuk dan aku tak sentuh pun beer tu okeh! Aku juz sembang2 dgn dorg pasal aktiviti utk esok hari. 

Haaa..lupe nk bgtau, kt sini aku ade kembar. Nama dia Sato Hitoshi dan perwatakannya gila mcm aku. baju kami pakai tadi sama dan dorg sume anggap aku dgn Hitoshi sbg kembar yg dah terpisah 20 taon lamanya. Umur beliau masih 19 tahun, orgnya kelakar dan asyek kene buli dgn aku. tak lupe gak kt Ryu yg ske lepak ngn aku spjg hari td. So, mcm bese gmbar dlm dslr tak dpt diupload dan aku hanya amek gmbr gune PinkBerry je. >.< Cekidoutyo!!!

Gambar yg dpt dicilok dlm kamera si Hanim nih masa 1st day di kedutaan.


Shibuya Sentral.

Awek skola yg tak cun. haha

Sewaktu tiba di cawangan Rikyyo Uni

Kawasan komputer dlm library.

Depan church. Tanda salib tu jgn tgk doe! haha

Yg depan blah kiri ni Ryu, blah kanan ni lah kembar aku, Hitoshi. haha..tak sama langsung!

Tambahan..nama mamat sdpn skali ni Wani..!! hahaha nama adek pmpn aku doe!

Lepas makan mlm. Ini la restoran Malaysia.!

Topup kad train



Kawasan depan gym Rikyyo Uni.

Dorg tgh training besbol. 


Pekerja libry ni tgh tnjuk cara nak search buku.

Dorg bkn on9 fb tp search study punye esemen doe..

Inilah Maiko. Muka dia tak nampak langsung mcm Japanese. Mcm pelakon Hong Kong doe! 



Pintu masuk library

Bdk2 dok khusyuk stdy

Tempat baca majalah.

Kantoi dgn aku sorg..hahaha!



Bdk2 ni dok ngorat Hitoshi dgn Ryu.

Tgh sembang program hari ni.

Kawasan rehat pelajar Rikyyo


Dari atas kelas




Dalam kelas pun ade tv besar gajah..-___-"

Hitoshi ni memang sengal doe..

Kt kedai figura anime!!! Gundam dia mahal doe!!!

PS3..!!!

Wii ngn XBox!!!!

Saje amek gambar rambut dia. hehe

PSP..!!!





CD One Piece

Tandas dia stylo ouh! Sume gune sensor. Jakun gila aku!

Air pancut dlm mall..hoho


Tempat isap rokok! Gila stylo siap ada ekon dlm rumah kaca nie. Yg jaring kt tgh2 tu dia sedut asap rokok. Stylo gila!

Ok ini la pandangan dari luar restoran Malaysia. >.<

So ini la gmbr yg sempat dikongsi dgn korang. Tunggu jela ea gmbr dlm kamera dslr nti aku upload kt fb. Aku tanya dorg kenapa sume org pakai iPhone 4. Dorg bgtau iPhone ni bkn saja2 utk menunjuk2 kt org atau sebagai gajet perhiasan. Tapi menatang ni sgt penting dlm hidup dorg sbg warga Tokyo. Dgn menatang nilah dorg akn guna sebagai mencari maklumat dlm kelas, search jalan bwh tanah yg lengang pada Rush Hour, guide ktorg utk ke mana2 sbb membe baru ktorg ni pelajar Tourism dan yg paling penting menatang nie sgt penting utk masa depan mereka. Kenapa masa depan? Sebab kerajaan dorg akn hantar maklumat dan segala urusan menerusi menatang tuh. Dorg cari kerja pun guna menatang tuh. Pendek kata menatang tuh mmg kene ade kt tgn 24 jam lah. Kalo tak dorg akan ketinggalan walaupun seminit tak pegang. Gila hardcore! Aku tanya dorg, tak guna BlackBerry ke? Dorg tak pernah tahu BB tu menatang ape!!! What the???!!!

Ok lah esok kami akan ke Uni Utama Rikyyo yg berdekatan dgn hotel kami nie. Di sana akan ada lg program yg lebih memenatkan. Hari ni je ktorg dah berjalan kaki lebih kurang 100 KM. Nak patah dah lutut. Gua nak Skype dgn Yoon Joon jap. Ohek3...>.< Jumpe esok!


8 comments:

Enna Banana said...

hoii gila syok! gundam mahal!! ppfffttt. baru nak pau along doe

~naddy~ said...

wahhhh !! seronokkknyee. >.<

Chunk Kul said...

@Enna Banana
haha bak duet aaaaaa..untung baju bto byk!

Hush said...

hahaha bb senang sangat orang leh ciplak.
tapi iphone 4?
haih lu jawab la sendri. hahaha!

awek retro said...

best2..kat kedai malaysia tue..makan ape jek??

pink said...

BEST GILAAAAAAAAAAAAA oohhhhhhhhhhhhhh! kirim keychain je ahh kat along! bahahaha :P

Huda~ said...

WAAAAA... best sangat :(( . nk g jepon jugakkk

minami mizuki ;) said...

wahhhhh,syok gilerrr.tpy lagi syok kalau kite bwak konco2 family CLO kite.hahahaha,kn along ?